Türkiye’nin Popüler Lezzet Durakları
Türk mutfağı, bugün dünya üzerinde parmakla gösterilen oldukça zengin bir mutfak. Ülke çapında hemen her yörenin kendine has onlarca, hatta bazen yüzlerce lezzetli yemeği var. Bunlardan bazıları artık herkes tarafından bilinen ortak lezzetler haline gelse de, birçok yöre halen keşfedilmeyi bekleyen gizli lezzetlere sahip.
Uzun ve yorucu bir çalışma döneminin sonunda, daha önce denemediğimiz alternatif lezzetleri keşfetmek ya da yaşadığımız şehirde severek yediğimiz bir yemeğin orijinal halini yerinde görmek bir tatil planı yapmak için harika fırsatlardan biri. Üstelik ülkemizde bulunan önemli lezzet durakları, tarihi açıdan da önem teşkil eden yerlerde bulundukları için, bu tip bir tatil yenilip içilecek lezzetler kadar gezip görülecek yerler de vaat eder.
1. UNESCO Dünya Gastronomi Şehri: Gaziantep
Türkiye’de yeme-içme amaçlı bir tatil planı yaparken akla gelen ilk adres daima Gaziantep’tir. Gaziantep aynı zamanda, ülkemizden UNESCO’nun Dünya Gastronomi Şehirleri listesine giren tek şehir olma özelliğini taşıyor. Ortadoğu mutfağından taşıdığı esintileri Türk kültürü ile harmanlayıp minik bir Akdeniz dokunuşu ile birleştiren Antep Mutfağı, bugün 291 çeşit tescilli yemeği ile yöresel lezzetlere meraklı yerli ve yabancı birçok turisti ağırlıyor. Ayrıca, yöresel lezzetlerin dışında Antep mutfağı baklava, lahmacun ya da Antep Kebabı gibi birçok lezzetin de anavatanı sayılıyor.
Gaziantep mutfağı, genel olarak baharatlı ve ağır yemekler içeriyor. Kırmızı etten yapılan satır kıyması, fıstık ve ince açılmış hamur birçok yemekte karşımıza çıkıyor. Yörenin mutfağı genellikle kebap ağırlıklı olarak bilinse de, aslında ev yemekleri ve çorbalarıyla da çok zengin. Yenidünya, keme, erik, ayva, çağla gibi sıradışı malzemeler ile değişik kombinasyonlar yapılan Antep’te yeme-içme kültürü halk için o kadar önemli ki, sabah beşte açılıp elindeki stok bitince kapanan ciğerciler en fazla iki-üç saat açık durabiliyorlar.
Antep’te mutfağın zenginliği genellikle başka aktivitelere zaman bırakmaz. Yine de yediklerinizin birazını yakmak için yürümek ve bu sırada da şehrin kültürünü tanımak isterseniz, Zeugma başta olmak üzere birçok büyüleyici mozaik eseri görebileceğiniz Arkeoloji Müzesi ve birinci dünya savaşından itibaren mili mücadele döneminin sonuna kadar bölgede olanları öğrenme fırsatı sunan Kale Müzesi sizleri bekliyor. Ayrıca kalenin yakınında bulunan Gaziantep Yemek Müzesi de geleneksel Türk mutfağı üzerinde son derece ilginç bilgiler sunuyor.
2. Medeniyetler Sofrası: Hatay Yemekleri
Türkiye’nin lezzet turizminde en önemli destinasyonlarından biri olan Hatay, oldukça geniş bir yeme-içme kültürüne sahip. Suriye mutfağından da büyük ölçüde izler taşıyan lezzetlerin birçoğu ülke çapında da çok seviliyor. Biberli ekmek, muhammara, şıhıl mıhşi, libye, oruk, zahter salatası gibi pek bilinmeyen lezzetleri Hatay’da keşfedebilirsiniz.
Hatay ilinin Akdeniz’e kıyısı bulunuyor ve bu durum mutfağına da geniş biçimde yansımış. Arap yemeklerinin aşırı ağır havası Hatay’da yerini zeytinyağlı hafif yorumlara bırakıyor. Levrek ve Çupra gibi Akdeniz’in sevilen balıklarının yanısıra özellikle lagos balığını mutlaka tatmanızı öneriyoruz. Yanında kekik salatası ve sonrasında da künefe yiyeceğiniz bir lagos, unutulmaz bir lezzet şöleni olacaktır.
Hatay mutfağı, kahvaltı için de çok farklı seçenekler sunuyor. Antakya’da Uzun Çarşı’ya uğrayarak ezme peynir, küflü çökelek, katıklı ekmek gibi lezzetleri keşfedebilirsiniz. Ayrıca Hatay’ın kendine özgü sunumu ile bal-kaymak, fıstıklı salep ya da çay bardağında sunulan “Süvari” adlı duble Türk Kahvesi de kahvaltıda deneyebileceğiniz lezzetler arasında yer alıyor.
Arap mutfağının et ve baharat ağırlıklı yemeklerini Türk mutfağının lezzet düşkünlüğü ile harmanlayan, aynı zamanda zeytin ve zeytinyağında iddialı olan Hatay, künefe, humus, tuzda tavuk ya da mahluta gibi ülke çapında popüler olmuş lezzetleri de yerinde tatmak isteyen seyahat severler için ideal bir destinasyon.
3. Kebap ve Et Yemeklerinin Başkenti: Adana
Ülke çapında bilinen yemeklerin kaynağı olan Adana, geleneksel Türk mutfağını Akdeniz yorumu ile bir arada sunan bir diğer lezzet noktası. Yemeklerinin yanısıra tarihi alanlar da Adana’yı birçok ziyaretçinin ilgi odağı haline getiriyor.
Adana’nın en meşhur lezzeti hiç şüphesiz Adana kebap. Adana kebabının sırrı ise etinde saklı. Bölgenin kendine has bitki örtüsünde, yaylalarda otlayan hayvanlardan elde edilen et, makineye konulmadan yalnızca zırh denen büyük satırlarla kesilerek satır kıyması haline getiriliyor ve bu kıymaya yalnızca tuz ve kıyılmış acı biber ekleniyor. Kebabın içerisine hazırlama aşamasında yaklaşık yarı yarıya kuyruk yağı konsa da pişme esnasında bu oran azalıyor. Bu şekilde hazırlanan Adana kebap, yine yörenin kendine has ince lavaş ekmekleri içerisinde, yanında genellikle şalgam suyu ile tüketiliyor.
Adana mutfağı genellikle oldukça acı ve yağlı yemeklerden oluşuyor. Ağırlıklı olarak kuzu etinden yapılan satır kıymasının yanısıra bulgur da yöredeki yemeklerde sıklıkla karşımıza çıkıyor. Adana’nın ülke çapında popüler olan diğer yemekleri arasında Biryan Kebabı, İçli Köfte, Şırdan Dolması, Tike Kebabı gibi lezzetler sayılabilir.
Ülke çapında bilinmeyen, keşfedilmemiş lezzetler de Adana’da sizleri bekliyor. Özellikle püsürük, topalak ve dulkadın gibi çorbaları ve bandırma, karakuş, paliza gibi tatlıları değişik lezzetler keşfetmek isteyen seyahatseverlere tavsiye ediyoruz. Gizli ve meşhur lezzetlerin yanı sıra, Türkiye’nin en büyük şehirlerinden biri olan Adana’da alışveriş ve giyim ile ilgili birçok tesis bulmanız mümkün. Bu yüzden, şehir içerisinde tatil yapmak isteyenler için Adana’yı önerebiliriz.
4. Yemek Kültürlerinin Buluşması: Mardin
Mardin, tarih boyunca sayısız medeniyete ev sahipliği yapan ve yemek kültürü konusunda oldukça gelişmiş bir il. Genellikle tarihi ve kültürel öğeleri ile popüler olan bir turistik destinasyon olan Mardin’de, bu çok kültürlülüğün sağlamış olduğu çok ilginç lezzetler ile karşılaşabilirsiniz.
Mardin, ülke çapında popüler olan kaburga dolmasının anavatanı. Bunun dışında yöreye özgü tatlar arasında lebeniye adı verilen özel bir çorba, soğan kebabı, orta doğu esintileri ile yöreye özgü biçimde yapılan ve sunulan bir içli köfte olan kibbe, davk bi dips tatlısı ve kuzu etini yeşil erik ile bir araya getiren alluciye yemeği sayılabilir.
Tarih boyunca birçok medeniyetten ilham alan mutfağının sunduğu eşsiz yemeklerin yanısıra tarihi yerleri gezmek isteyen seyahat severlere Mardin’i öneriyoruz.
5. Karadeniz Mutfağının İncisi: Artvin
Birçok yöresel lezzete ev sahipliği yapan Artvin, Karadeniz mutfağını yakından tanımak isteyenler için ideal bir destinasyon. Ayrıca Artvin Eski Türk evleri, şelaleleri ve yoğun bitki örtüsü ile de, tatilinizi dolu dolu geçirebileceğiniz bir şehir.
Ağartu denilen süt ve süt ürünlerinden yapılan yemeklerinin en popüleri olan “kuymak”, tereyağı, özel kokulu yöresel bir peynir ve mısır unu ile yapılıp içerisine mısır ekmeği banılarak yenen bir çeşit fondü. Ayrıca özel yoğrulmuş hamur içerisine terbiye edilmiş kıyma ve et konup üzerine de yoğurt ve domates-biberli sos eklenerek yapılan hafif ekşili bir yemek olan “hınkal” da yörenin ülke çapında popüler olan lezzetleri arasında.
Artvin’in keşfedilmeyi bekleyen lezzetleri arasında cergebas adlı hamurişi, gendirme adlı buğday yemeği ve un, soğan ve sade yağdan oluşan son derece ağır püşürük çorbası sayılabilir.
Karadeniz’in hamsi kültürünün de hamsili mısır ekmeği ya da hamsi salamura gibi yorumlarının yapıldığı Artvin’i, doğa ile iç içe bir lezzet tatili yapmak isteyen seyahatseverlere öneriyoruz.