Çapa

Sınırların Ötesindeki Cennet: Sipadan Adası ve Doğal Zenginlikleri

by Editör

Hint Okyanusu ile Büyük Okyanus’un birleştiği Celebes Denizi üzerinde bulunan Sipadan, bölgede yer alan binlerce adadan yalnızca biri aslında. Diğer adalara nazaran anakaraya yakınlığı sebebiyle biraz daha şanslı. Volkanik hareketler ve lav birikintileriyle yükselerek oluşan adanın okyanus derinliği 700 metre, çapı ise yürüyerek yarım saatte gezebileceğiniz kadar küçük.

Doğal Güzellikler ve Deniz Yaşamı

Bir zamanlar Endonezya’nın da üzerinde hak ettiği ancak Uluslararası Adalet Divanı’nın Malezya’ya bağladığı Sipadan, olağanüstü bir doğaya ve deniz yaşamına sahip. Malezya’nın tek okyanus adası olan Sipadan, zenginliğini kıta sahanlığından değil deniz yatağından alıyor. Yani adanın bu denli ilgi görmesinin sebebi, açık denizin getirdiği muazzam çeşitlilik.

Deniz Yaşamı ve Ekosistem

Deniz yaşamının en zengin olduğu Hint-Pasifik havzasında yer alan ve üç binin üzerinde balık ve yüzlerce mercan çeşidine ev sahipliği yapan Sipadan, dünyanın en çarpıcı ekosistemlerinden birine sahip. Kristal rengi suyunun derinlerinde, türlü mercanlar, kaplumbağalar, barakudalar, çekiçbaş köpek balıkları, kambur başlı papağan balıkları, akyalar gibi her yerde göremeyeceğiniz deniz canlılarını görmeniz mümkün. Sipadan’ın kumlarında ise, yumurtlamak için gelen Hawksbill cinsi dev deniz kaplumbağalarına ya da Hindistancevizi yengeci gibi egzotik kabuklulara denk gelebilirsiniz.

Adanın Canlılık ve Doğal Güzellikleri

Sipadan, denizi kadar, toprak parçasının canlılığıyla da çok şaşırtıcı ve özel bir ada. 1933 yılında kuş barınağı ilan edilen Sipadan’ın el değmemiş yağmur ormanlarında, güneş kuşları, deniz kartalları gibi türlü egzotik kuşları işitmeniz mümkün. Su altı zenginliklerinin yanı sıra, bitki örtüsüyle de sayısız canlıya ev sahipliği yapan Sipadan, ziyaretçileri her anlamda büyülüyor.

Ekolojik Tehditler ve Koruma Çalışmaları

Ancak yoğun turizm hayatı, yanlış avlanma ve gel-gitlerin yol açtığı erozyon gibi sebeplerle Sipadan’ın faunası zaman içinde zarar görmüş. Malezya Hükümeti bu nedenle 2004 yılında, adanın ekosistemini koruyabilmek adına, adada yer alan tüm dalış ve konaklama tesislerinin boşaltılması kararını almış. O zamandan bu yana Sipadan’da turistik konaklama yapılamıyor, ancak hemen yakınındaki Mobul ve Kapalai adalarında kalarak, teknelerle sualtı cenneti Sipadan’a geçmeniz ve zarar görmüş olsa da hala göz kamaştırıcı ve şaşırtıcı bu muazzam adanın güzelliklerine tanık olmanız mümkün.

Dalış ve Seyahat Bilgileri

Sipadan dünyanın en iyi dalış noktalarından sayılıyor dedik. Ancak Sipadan’da dalmanın izne bağlı olduğunu belirtelim! Konakladığınız tesisler sizin adınıza gerekli izinleri alıyor, ancak bu konuda mutlaka önceden bilgi edinmeyi unutmayın! Ada kontrol altında tutulduğundan, gün içinde sayılı dalış yapılabiliyor ve aynı anda yalnızca 120 dalgıç kabul ediliyor.

Ulaşım ve Konaklama

Yalnız Sipadan’a Türkiye’den ulaşımın oldukça meşakkatli olduğunu belirtelim. Önce yaklaşık 11-12 saatlik bir uçak yolculuğu ile Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’a, ardından 2,5 saatlik bir uçuşla Borneo adası havalimanı Kota Kinabalu’ya gidiyorsunuz. Borneo’dan yaklaşık 45 dakikalık bir uçuşla Tawau’ya geçtikten sonra karayoluyla yaklaşık iki saatte Semporna’ya varıyorsunuz. Oradan da kısa bir tekne yolculuğuyla Mabul ya da Kapalai gibi kalmayı planladığınız adaya geçebiliyorsunuz.

Türkiye’den Kuala Lumpur’a direkt uçuş sağlayan Türk Hava Yolları, Malaysia Airlines, Emirates, Singapour Airlines gibi pek çok havayolu şirketi bulunuyor.

İklim ve Seyahat Bilgileri

Tropikal iklimin yaşandığı Sipadan’da hava çoğu zaman nemli ve sıcaklık yıl boyu ortalama 30 derece civarında seyrediyor. Uygun iklimi ile özellikle dalış meraklılarını tüm sene çekse de, muhteşem bir dalış deneyimi yaşamanız için özellikle Mart-Ekim ayları arasında gitmenizi tavsiye ediyoruz. Bu dönemde yağışlar azaldığından, dalış esnasında 50 metreye kadar görüş sağlanabiliyor.

Malezya ülkemiz vatandaşlarına 30 güne kadar vize talep etmiyor. Ancak pasaportunuzun en az 6 ay geçerli olduğuna dikkat etmeli ve seyahat sigortanızı yaptırmalısınız. Malezya’da para biriminin Malezya Ringgit’i olduğunu da hatırlatalım.

Tüm hazırlıklarınızı yaptıysanız, geriye sadece bu büyülü atmosferin tadını çıkarmak kalıyor! Sınır Adası Sipadan’da sınırların ötesinde güzellikler sizi bekliyor…